Iti place TIGRA? Fii prietenul nostru pe Facebook

Sosete pneuri Sosetele pentru cauciucuri, alternativa la pneurile de iarna

Cauciucurile de sezon sunt cea mai intalnita solutie pentru a trece cu bine peste acest anotimp, insa,

mai nou, exista si alternativa sosetelor pentru pneuri. Sezonul rece aduce cu sine o problema generala pentru conducatorii auto: zapada. Primele averse solide sunt sinonime de obicei cu isteria generala, iar vulcanizarile sunt mai asaltate decat liniile de aparare de la Marasesti, Marasti si Oituz. in ultimii ani, zapada a speriat atat de tare romanii, incat vanzarile pneurilor speciale de iarna au explodat.

Putini stiu insa ca, in prezent, pe piata, exista o solutie mult mai simpla si chiar mult mai eficienta in anumite conditii. Este vorba despre asa numitele sosete pentru cauciucuri, o solutie ingenioasa, inventata in Norvegia, dar care a prins foarte bine pe tot cuprinsul Europei.

CUM FUNCTIONEAZA SOSETELE DE IARNA?

Principiul este simplu si este inspirat din solutiile anti-alunecare adoptate de orice om simplu. Probabil ati auzit de multe ori sugestia: o soseta aplicata peste pantof te fereste de cazaturi pe un asfalt acoperit de polei. Pe aceeasi idee au mers si creatorii sosetelor pentru cauciucuri, principiul materialului textil care adera mai bine la suprafetele alunecoase fiind valabil si in aceasta situatie.

Norvegienii au gandit o suprafata textila, capabila sa acopere intreaga suprafata a cauciucului. Astfel contactul cu solul acoperit de zapada sau gheata se face pe o suprafata suficient de mare pentru a asigura aderenta. Principiul simplu, acela ca zapada adera mai bine la materialele textile, a fost exploatat cum se cuvine de inventatori, sosetele pentru cauciucuri fiind dezvoltate in intregime din fibre speciale, care imbunatatesc tractiunea. Aderenta materialului textil nu este scazuta astfel de apa rezultata in urma incalzirii cauciucului, favorizand aderenta.

Totodata, materialul textil folosit de majoritatea producatorilor beneficiaza de o textura aparte, suficient de rezistenta si elastica pentru a permite imbunatatirea contactului cu solul. De multe ori, presiunea aplicata pe fibrele materialului textil in momentul tractiunii este, de asemenea, un element care ajuta la sporirea aderentei.

RECUNOASTERE OFICIALA

Cei mai conservatori dintre voi se vor gandi ca pneurile de iarna sunt o solutie ceva mai buna atunci cand vine vorba de aderenta si control. Gresit. Surprinzator sau nu, sosetele de iarna pentru cauciucuri depasesc performantele pneurilor de sezon si se apropie destul de mult de cele ale lanturilor. Potrivit studiilor efectuate, sosetele de iarna ofera o aderenta generala mai buna in conditiile unui drum in panta sau in rampa, ajuta mai bine la mentinerea trasei ideale si se comporta mai bine la franare decat cauciucurile de iarna.

sosetele de iarna nu se pot ridica insa la nivelul de aderenta al lanturilor atunci cand se incearca o plecare in panta. Cu toate acestea, sosetele speciale asigura acelasi nivel de aderenta cu cel al pneurilor de iarna.

Pentru a confirma aceste performante, producatorul european Auto Sock a cerut ajutorul unuia dintre cele mai importante institute de certificare de pe Batranul Continent. Dupa o sesiune indelungata de teste, organizatia germana TUV a confirmat capacitatile foarte bune ale sosetelor de iarna si a recomandat folosirea lor in anumite situatii.

Montare si functionare

MONTARE SI FUNCTIONARE

Principalul avantaj al sosetelor de iarna este montajul foarte usor. Nu este nevoie de o vizita la service sau de un personal autorizat. Instructiunile de utilizare, inscrise pe ambalaj, sunt suficient de clare pentru orice sofer. Montarea lor se poate face chiar si pe zapada, de preferat atunci cand masina se afla pe o suprafata plana.

Kitul include o pereche de manusi si cele doua sosete de iarna, ce vor fi montate pe rotile de tractiune. imbracarea cauciucului se face foarte simplu, soferul dispunand de o serie de centuri de fixare, care strang soseta in jurul cauciucului. Urmatorul pas este deplasarea masinii cu jumatate de metru in fata pentru a putea fixa soseta si pe suprafata ramasa.

Chiar daca la prima vedere materialul nu este perfect aliniat cu roata, nu va faceti probleme. Rularea va alinia si va potrivi mai bine soseta pe cauciuc, oferind conditii perfecte de aderenta. Spre deosebire de traditionalele lanturi, sosetele pot fi montate mult mai usor, chiar si pe masinile cu o garda la sol redusa sau cu o distanta mica intre pneuri si pasajele rotilor.

Avantaje si dezavantaje sosete

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

sosetele de iarna pentru pneuri se pot dovedi totodata si cea mai comoda alternativa in sezonul geros. Montarea lor este foarte simpla, foarte bine explicata pe instructiunile de utilizare si poate fi facuta de catre oricine.

Un alt avantaj important poate fi considerat si pretul de achizitie, acesta fiind considerabil mai mic decat cel al cauciucurilor de iarna. in conditiile in care montajul sosetelor se poate face de catre proprietar, scadem la capitolul costuri si efortul financiar necesar instalarii cauciucurilor de iarna.

Tot in dreptul avantajelor trebuie sa luam in calcul performantele bune ale sosetelor, superioare cauciucurilor de iarna, atat in ceea ce priveste aderenta, cat si in ceea ce priveste franarea si controlul. Un alt avantaj important este depozitarea foarte usoara, pneurile de iarna necesitand un loc special si de multe ori chiar rabatarea banchetei pentru a putea fi transportate.

Comparativ cu lanturile antiderapante, sosetele nu produc zgomot in timpul rularii si nici nu prezinta riscuri de deteriorare a jantei. De asemenea, sosetele pot functiona in conditii optime chiar si atunci cand vorbim despre sisteme ca ABS, TCS sau ESP.

Trecem insa si la dezavantaje, destul de usor de intuit de cei care au citit pana aici. Vorbim in primul rand de o demontare ceva mai dificila. Aceasta poate implica de cele mai multe ori murdarire, chiar si cu manusi. De asemenea, pentru o viitoare reutilizare la fel de simpla, posesorul va fi nevoit sa spele sosetele, daca nu vrea sa aibe aceleasi probleme de murdarire si la montaj.

sosetele de iarna pot fi folosite doar atunci cand rularea se face pe un drum acoperit de zapada si pana la o viteza maxima de 50 de km/h. Odata ce ati ajuns pe asfalt purtarea lor poate duce la deterioare rapida si la rupere. Utilizarea lor este indicata mai mult in tarile in care zapada nu este un fenomen atat de des, ninsorile fiind ceva ocazional si neobisnuit.

Sosete roti

RECOMANDARI sI PRETURI

sosetele pentru pneuri sunt recomandate, asa cum am mai spus, in zonele europene in care zapada cade destul de rar. De asemenea ele pot fi utilizate cu succes si in statiunile montane, unde se practica sporturile de iarna si unde accesul vehiculelor este permis doar cu lanturi sau echivalentul acestora.

Pentru cei care se gandesc sa adopte solutia neconventionala trebuie sa spunem ca pe piata exista in prezent mai multe tipuri de sosete pentru pneuri. Produsele difera de la producator la producator, insa proprietatile lor sunt asemanatoare. Probabil, in prezent, cele mai populare sosete sunt cele produse si distribuite de Auto Sock, care a reusit de altfel sa obtina si certificarea TUV. Exista insa si alternative ca Multi-Grip Snow Sock, Bottari Gripsock sau Weissenfels WeissSock.

Atunci cand achizitionati un set de sosete de iarna pentru cauciucurile masinii dumneavoastra trebuie sa tineti cont de dimensiunea jantelor, produsul nefiind unul unitar. Uneori pretul poate fi mai ridicat pentru jantele cu dimensiuni ceva mai mari, de 18 sau 19 inch, insa de cele mai multe ori el este influentat de marca pentru care optati.

[sursa: Automarket.ro]